- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Super User
Kategoria:

banner-zboze-wapniowanie

 

Mając głównie na względzie ochronę środowiska naturalnego oraz zdrowie konsumentów wprowadza się w szerszym niż dotychczas zakresie Integrowaną Produkcję Owoców różnych gatunków, która ma na celu minimalizację zużycia środków ochrony roślin i ograniczenie doglebowego stosowania nawozów. Wapnowanie i nawożenie doglebowe powinno być poprzedzone analizą gleby.

Znaczenie odczynu gleby w odżywianiu roślin

Spośród wielu czynników wpływających na wzrost i plonowanie uprawianych roślin kwasowość gleb wymienia się jako jeden z najważniejszych.

Rośliny uprawiane na glebach kwaśnych mają gorsze warunki wzrostu i rozwoju. Związane jest to z ich niekorzystnymi właściwościami fizycznymi i chemicznymi oraz biologicznymi, z niedoborem, a także z nadmiarem wielu składników pokarmowych, a nawet z toksycznym oddziaływaniem na uprawiane rośliny.

Zakwaszanie gleb odbywa się różnymi drogami. Przede wszystkim polega na wymywaniu zasad (wapnia, magnezu i potasu) w głąb profilu glebowego, a ich miejsce zajmuje wodór, następnie glin i mangan. Ubytek tych jonów z warstwy ornej gleb potęgowany jest gazowymi zanieczyszczeniami powietrza atmosferycznego, takimi jak dwutlenek siarki, tlenek azotu, tlenek węgla oraz amoniak, które pochodzą z różnych gałęzi przemysłu, ze spalania węgla i pochodnych ropy naftowej, jak również z rolnictwa.

Każdego roku wraz z plonami roślin uprawnych wywozi się z pola bardzo dużo składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu, potasu. Gdy dawki nawozów alkalizujących środowisko są niskie, wówczas zakwaszenie gleb potęguje się.

Ilość pobranych i wywiezionych z pola składników pokarmowych w sadzie jabłoniowym w porównaniu z pszenicą

U p r a w a

Składniki pokarmowe                 Pszenica (ziarno + słoma)                     Jabłoń (owoce)

                                                           Plon 6 t/ha                                        Plon 40 t/ha

             N                                               200 kg/ha                                           20 kg/ha

             P2O5                                            90 kg/ha                                             8 kg/ha

            K2O                                           162 kg/ha                                           50 kg/ha

             MgO                                            36 kg/ha                                             4 kg/ha

             CaO                                             45 kg/ha                                             4 kg/ha

             Fe                                              900 g/ha                                           120 g/ha

             Mn                                             840 g/ha                                             36 g/ha

             Zn                                              360 g/ha                                             43 g/ha

             Cu                                                 72 g/ha                                             23 g/ha

               B                                                60 g/ha                                           116 g/ha

Stosowanie niektórych nawozów, w tym szczególnie siarczanu amonu oraz nawozów potasowych (soli potasowej), powoduje również zakwaszenie gleb. Obfitość nektarowania i pylenia kwiatów zależy od właściwości dziedzicznych rośliny i czynników zewnętrznych, przede wszystkim atmosferycznych oraz glebowych i agrotechnicznych. Przede wszystkim nawożenie sadów i plantacji siarczanem potasu, a nie solą potasową, która utrudnia wytwarzanie się nektaru w miodnikach i silnie zakwasza glebę. Od tych czynników zależy również wykształcanie się owoców z zapylonych kwiatów.

 

POBIERZ ARTYKUŁ  (PRZECZYTAJ WIĘCEJ )

 

Bogdan Jarociński

spec. I i II stopnia