Na skutek nadmiernej eksploatacji gleby (monokultura, wysokie nawożenie sztuczne) oraz nieskutecznego wapnowania gleb, procesy biologiczne w tym żywym organizmie zostały zachwiane. Zaczynają przeważać procesy degeneracyjne nad regeneracyjnymi. Degeneracja, czyli siła niszczenia wspiera rozpad, infekcje, powoduje choroby gleby oraz roślin. Jeżeli życie biologiczne w glebie jest na wysokim poziomie, pozytywna mikroflora o właściwościach regenerujących występuje w przewadze, wówczas gleba jest zdrowa, wolna od patogenów chorobotwórczych wydaje zdrowe plony o wysokiej wartości biologicznej. Zatem kontrola nad procesami regeneracji i degeneracji należy w całości do koniecznego wapnowania gleb kredą węglanową i stosowania humusów z zawartymi w nich mikroorganizmami.
Pragnę w tym wspólnym artykule podkreślić, że gdy poznałam przed kilkunastoma laty Pana dr Bogdana Jarocińskiego w biurze RCDR i OW w Radomiu zostałam oczarowana jego wiedzą oraz wykładami i stwierdzam, że jjest jednym z niewielu, którzy tak mocno rozumieją podkreślają rolę i znaczenie wapna i życia biologicznego w glebie. Celem jest jej ożywienie, by w zdrowej glebie, tak jak w zdrowym ciele człowieka, wszystkie procesy zachodziły prawidłowo. W glebie ma tętnić życie! Stosując wapno węglanowe - kredę mielnicką zmniejszamy kwasowość gleby, a przez to w szybszym tempie namnażają się pożyteczne mikroorganizmy i uruchamiają się w tej zdrowej glebie uwstecznione składniki mineralne.
Należy podkreślić, że około 90 procent gleb na świecie ma zachwianą naturalną równowagę biologiczną. Znaczna część gleb znajduje się w stadium wyczerpania na skutek nadmiernej eksploatacji. Należy zapamiętać, że tylko w zdrowej glebie dominuje pożyteczna mikroflora i tylko zdrowa gleba wydaje zdrowe obfite plony. Pomimo tych ekstremalnych warunków panujących w glebie istnieje możliwość ich zregenerowania z zastosowaniem kredy węglanowej i z pomocą np. Biohumusu i Humusu Active z zawartymi w nich Mikroorganizmami. Jeśli w glebie znajduje się ten zespół drobnoustrojów, jeżeli mają możliwość namnażania się w dostatecznym stopniu, to powodują wysoki poziom antyutlenienia. Innymi słowy wzmacniają koncentrację energii. Ich aktywność stymuluje procesy regeneracji intensyfikuje wzrost roślin. Wydzieliny tychże mikroorganizmów zawierają duże ilości składników odżywczych (aminokwasów, witamin, kwasów humusowych). Stosowanie kredy Mielnickiej
i Humusu Active z Mikroorganizmami umożliwia nie tylko całkowitą rezygnację ze stosowania środków chemicznych i ograniczenia nawozów sztucznych w rolnictwie, czy ogrodnictwie, ale też powoduje lepsze wyniki w plonowaniu roślin w uprawach rolniczych i ogrodniczych.
Pozytywne oddziaływanie na życie gleby i roślin mają Humusy - nawozy organiczne, w których produkcji są wykorzystywane dżdżownice i mikroorganizmy. Nawozy te zwiększają chłonność wodną i sorpcyjną gleby, dostarczają aktywnej próchnicy i mikroorganizmów oraz poprawiają strukturę gleby. (więcej informacji na ten temat na stronie: www.ekodarpol.pl)
Spośród wielu czynników wpływających na wzrost i plonowanie wszystkich uprawianych roślin kwasowość gleby i jej ożywienie biologiczne wymienia się jako jedne z najważniejszych. Ponad 80% gleb Polski użytkowanych rolniczo i ogrodniczo ma odczyn kwaśny lub bardzo kwaśny.
Rośliny uprawiane na glebach kwaśnych mają złe warunki wzrostu i rozwoju. Związane jest to z ich niekorzystnymi właściwościami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi, z niedoborem oraz nadmiarem wielu składników pokarmowych, a nawet z toksycznym oddziaływaniem na uprawiane rośliny. O tych problemach pisał
dr inż. Bogdan Jarociński w Lubuskich Aktualnościach Rolniczych w numerach 6 i 7 w 2013 roku.
Z badań nad przygotowaniem gleby pod uprawy rolnicze oraz w sadach i na plantacjach roślin jagodowych wynika, że bardzo dobre działanie ma kreda (nawóz wapniowo-węglanowy) pochodząca ze złoża zlokalizowanego w Mielniku nad Bugiem, która szybko wpływa na zmianę odczynu gleby. Kreda - najdrobniejszy i najbardziej miękki z węglanów jest bezwzględnie, najszybciej odkwaszającym nawozem wapniowo-węglanowym dostępnym na polskim rynku.
W takich warunkach przy optymalnym odczynie gleby dla danego gatunku uprawianych roślin rolniczych i ogrodniczych zwiększa się efektywność namnażania pożytecznych grzybów mikoryzowych
i bakterii, a także następuje lepsze wykorzystanie przez system korzeniowy roślin składników mineralnych z gleby.
Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby poprawiają się jeszcze bardziej po zastosowaniu np. Humusu Active, który zwiększa chłonność wodną sorpcyjną gleby, dostarczając aktywnej próchnicy w postaci kwasów humusowych oraz mikroorganizmów.
Na dzisiaj rolnik i ogrodnik stoi przed nie lada problemem, jak ma przeciwdziałać zakwaszeniu gleby i jak ma przywrócić jej życie biologiczne poprzez stosowanie wapna i materii organicznej, by skutki ostatniej zimy i wiosny już się w przyszłości nie powtórzyły.
Lustrując plantacje i sady roślin sadowniczych i po ostatnich rozmowach z rolnikami oraz sadownikami doszliśmy wspólnie do wniosku, że czas dla producentów już odmierza godziny! Czy podejmą oni to zadanie - poprawienia i przywrócenia życia biologicznegow glebie, a które wiąże się z nakładami finansowymi.
Producenci owoców truskawek i krzewów oraz drzew owocowych, a także producenci zbóż i rzepaków sami zauważyli, że te rośliny, które rosły na glebach mineralnych bez materii organicznej nie wytrzymały w okresie zimowym niskich temperatur (ok. -300C), jakie panowały od końca stycznia w 2012 roku, a potem od 24 kwietnia 2012 roku wręcz upalnej wiosny z temperaturami przekraczającymi +300C. Tak wysokie temperatury powietrza dosuszyły przemarznięte rośliny truskawek, krzewów drzew owocowych.
Natomiast te rośliny, które rosły na glebach próchnicznych, gdzie przed założeniem plantacji czy młodych sadów był zastosowany obornik lub Humus active, a nawet nawozy zielone w dużej ilości, np. gorczyca, facelia, tam rośliny nie przemarzły lub były nadmarznięte poprzez dokarmianie dolistne te plantacje i sady "zostały utatowane", gdyż zregenerowały im się tkanki roślinne; rośliny zakwitły i zaowocowały.
Obecne zużycie nawozów wapiennych w rolnictwie i ogrodnictwie nie wyrównuje nawet strat wapnia z gleby, a odczyn gleb nie ulega żadnej poprawie.
W warunkach glebowo-klimatycznych Polski obserwuje się zjawisko systematycznego zakwaszania gleb. Przyczyn tego zjawiska jest wiele, a przede wszystkim jest to mała zasobność gleb w składniki o charakterze zasadowym, t.j. w wapń i magnez (Ca2+ i Mg2+), które są wymywane w głąb profilu glebowego przez wody opadowe i nawadnianie.
dr Bogumiła Nestorowicz
OMYA Warszawa
dr Bogdan Z. Jarociński
Spec. I i II stopnia
Opublikowano w Lubuskich Aktualnościach Rolniczych 9/2013