Już od wielu lat Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego podczas imprezy integracyjno-promocyjnej „Jesień w Gliśnie” organizuje konkursy kulinarne promujące produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. W poprzednich latach wybieraliśmy „Lubuskie ciacho”, zachęcaliśmy do przygotowywania zup, potraw mącznych, kapustnych, z warzyw strączkowych, dyni, ziemniaków, ryb czy drobiu i dzikiego ptactwa. Tegoroczny jubileuszowy, bo dziesiąty konkurs pod tytułem „Drożdżowe wypieki na słodko” promował wypieki na bazie ciasta drożdżowego. Celem konkursu było wyłonienie najbardziej atrakcyjnego wypieku drożdżowego, dla którego inspirację zaczerpnięto z polskich tradycji kulinarnych, prezentacja dokonań organizacji działających w środowisku wiejskim oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi.
23 września 2018 r. podczas imprezy integracyjno-promocyjnej „Jesień w Gliśnie” do kulinarnej rywalizacji swoje wypieki zgłosiło 13 uczestników. W tegorocznej edycji konkursu zgodnie z regulaminem wzięły udział: Koło Gospodyń Wiejskich Glisno, Koło Gospodyń Wiejskich Ciecierzyce, Koło Gospodyń Wiejskich Gronów, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Glisno i 2 Drużyna Harcerska „Wataha” z Glisna, Koło Gospodyń Wiejskich Janczewo, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Niegosław, Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa, Stowarzyszenie Lubniewicki Klub Seniora „Gorące Serca”, Koło Gospodyń Wiejskich Górecko, Klub Nowoczesnej Gospodyni Żabice, Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Gołębnik” Sidłów oraz sołectwa: Kiełpin i Janczewo.
Umiejętności kulinarne, pomysłowość i oryginalna prezentacja przygotowanych wypieków sprawiły, że wybór nie był łatwy. Komisja w składzie: Małgorzata Zysnarska - przewodnicząca, Anna Markiewicz (Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego) i Andrzej Mierzejewski (Lubuski Urząd Wojewódzki) po degustacji i ocenie przyznała:
- I miejsce dla sołectwa Janczewo za Drożdżowy zwijaniec z makiem,
- II miejsce dla sołectwa Kiełpin za Wieniec z brioszki dyniowej,
- III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie za Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
oraz wyróżnienia dla:
- Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Glisno i 2 Drużyny Harcerskiej „Wataha” za Chałkę czyli zaplatane ciasto drożdżowe,
- Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Gołębnik” z Sidłowa za Rogale drożdżowe z marmoladą.
Laureaci konkursu i wyróżnieni otrzymali atrakcyjne nagrody i dyplomy, a pozostali uczestnicy podziękowanie za udział.
Nagrody rzeczowe dla laureatów ufundowali: Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Bank BGŻ BNP Paribas w Gorzowie Wlkp. i Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.
Tegoroczny konkurs kulinarny zgromadził liczną publiczność. W pięknej scenerii Pałacu w Gliśnie odwiedzający oprócz konkursowych wypieków mogli skosztować i kupić inne ciasta domowego wypieku, żurek, bigos oraz swojskich pierogów.
Uczestnikom konkursu dziękujemy za przygotowanie pysznych wypieków i ich wspaniałą prezentację. Laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy.
Wszystkim życzymy sukcesów kulinarnych i zapraszamy za rok.
Urszula Wilczyńska