- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Rafał Szklarz
Kategoria:

29 listopada b.r. w Gliśnie odbyło się szkolenie dla lubuskich hodowców i producentów świń pt. „Możliwości zwiększenia efektywności produkcji trzody chlewnej”. Organizatorem szkolenia był Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.

Pierwszym wykładowcą był Rafał Rosiński ekspert ds. agrobiznesu w Banku BGŻ BNP Paribas , który szczegółowo omówił sytuację na rynku wieprzowiny w Polsce jak i na świecie. Polski rynek produkcji trzody chlewnej kształtuje się pod wpływem kilku czynników. Nadal rośnie import żywych zwierząt, głównie prosiąt z Danii. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 roku zaimportowaliśmy z tego kraju ponad 5 mln prosiąt. Według danych MRiRW w ciągu 9 miesięcy br. nasz eksport wieprzowiny wyniósł 367 tys. ton podczas gdy import wzrósł do 562 tys. ton. Niekorzystnie układa się wskaźnik ceny tuczników w stosunku do paszy. Pojawiły się pierwsze oznaki spadku pogłowia loch w Europie i w Polsce. Spadek pogłowia macior jest odzwierciedleniem braku opłacalności produkcji, co w połowie 2019r. może przynieść ograniczenie podaży żywca na rynku i stopniowy wzrost cen skupu.

Kolejnym wykładowcą był Czesław Szlagowski, który omówił sposoby na zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych. W swoim wystąpieniu przedstawił między innymi ofertę firmy Cedrob Pasze dla producentów świń. Bardzo żywe zainteresowanie wzbudziło wystąpienie Jarosława Uklei, który zaprezentował praktyczne aspekty w zakresie bioasekuracji i ochrony chlewni przed wirusem ASF.

Pan Andrzej Gembka Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przedstawił aktualną sytuację w zakresie występowania i zwalczania ASF w Polsce. Omówił także procedury postępowania służb i instytucji oraz rolników w przypadku teoretycznego wystąpienia pierwszego przypadku wirus a ASF u dzików w naszym województwie. Na zakończenie spotkania Wojciech Stronikowski z firmy Terraexim-Agroimpex zapoznał rolników z nowoczesnymi rozwiązaniami w budynkach dla trzody chlewnej.

W przewie spotkania odbyła się degustacja wyrobów wędliniarskich ze świń rasy złotnicka biała wytwarzanych przez Pana Adama Dziurawca z Rokitna.

Opracował; Tadeusz Matyka
Poniżej galeria zdjęć z seminarium.

  

  • DSC00504
  • DSC00505
  • DSC00507
  • DSC00516
  • DSC00518
  • DSC00544
  • DSC00546