Stoisko wystawiennicze – nowoczesna promocja produktów ekologicznych.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
W dniu 31.05.2022 r., została zawarta umowa nr 18/2022 między Województwem Lubuskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego z siedzibą w Zielonej Górze a Lubuskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego jako „Partnerem KSOW” na realizację operacji: Stoisko wystawiennicze – nowoczesna promocja produktów ekologicznych. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2022 – 2023.
Celem operacji jest przekazanie wiedzy i możliwości wzmacniania odporności i spożywania produktów ekologicznych, od rodzimych przedsiębiorców podczas organizacji stoiska wystawienniczego, które będzie zorganizowane podczas imprezy towarzyszącej, oraz późniejsze wykorzystanie, przez uczestników, zdobytej wiedzy w praktyce. Celem jest również propagowanie polskiego, ekologicznego rolnictwa co jest również celem Komisji Europejskiej.
Efektem końcowym jest przedstawienie uczestnikom produktów ekologiczne, ich pochodzenia oraz wartościowego składu i działania. Uczestnikami będą mieszkańcy województwa lubuskiego, około 1000. Chętni będą mogli skosztować produkty oraz nawiązać kontakt z producentem, od którego produkt będzie pochodził. Spowoduje to wzrost świadomości odnośnie produkcji żywności ekologicznej oraz rozpropagowanie rolnictwa ekologicznego wśród ludzi- jest to efekt natychmiastowy.
Wśród efektów długoterminowych (mierzalnych) wymienić można:
- nawiązanie współpracy między producentami,
- wzrost podaży produktów ekologicznych,
- rozszerzenie krótkich łańcuchów dostaw, poprzez dostarczanie produktów ekologicznych do większej liczby osób.
Wzrost świadomości dot. rolnictwa ekologicznego, co spowoduje przejście rolników z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną, dzięki czemu będziemy mieli więcej własnej, polskiej i przede wszystkim zdrowej żywności. Jest to ważne, by przekonać większy procent osób do przejścia na rolnictwo ekologiczne, które według perspektywy UE, do 2030 roku ma stanowić 75 % sektora rolnictwa w Polsce.
- przejście na rolnictwo ekologiczne spowoduje mniej zanieczyszczeń, dzięki czemu planeta ,,odpocznie’’ od działalności rolniczej pełnej nawozów i chemicznych środków ochrony roślin,
- reklamowanie naszych, polskich rolników, co umożliwi im większa podaż i wesprze ich rozwój,
- wzrost odporności uczestników imprezy, odwiedzających stoisko. Ze względu na panujący COVID-19 wiele osób chce zwiększyć swoją odporność, nie będąc świadomym, że wszystko zaczyna się w jelitach, tam buduje się nasza odporność.
Zostań Parterem KSOW na www.ksow.pl