Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący stwierdzenia nowych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu.
Na podstawie wyników badań laboratoryjnych Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach zostały stwierdzone 4 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu podtypu H5N1. Są to ogniska nr 342 - 345 wykryte w Polsce w 2021 r.
Po stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w dniu 9 sierpnia 2021 r. ogniska HPAI nr 2021/339, w okresie od 10 sierpnia 2021 do 1 listopada 2021 r. nie odnotowano wystąpienia grypy ptaków. 27 września 2021 r. została złożona do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) deklaracja o odzyskaniu z dniem 25 września 2021 r. statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków.
W dniu 2 i 3 listopada 2021 r. na podstawie wyników badań laboratoryjnych Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach stwierdzono ogniska HPAI u drobiu podtypu H5N1 nr 2021/341-342. Informacje dostępne pod linkiem:
Ognisko HPAI nr 2021/342 zostało stwierdzone 4 listopada 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 104 162 indyków rzeźnych. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Nakory w gminie Suchożebry, powiat siedlecki, woj. mazowieckie.
Ognisko HPAI nr 2021/343 zostało stwierdzone 4 listopada 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 105 392 indyków rzeźnych. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Nakory w gminie Suchożebry, powiat siedlecki, woj. mazowieckie.
Ognisko HPAI nr 2021/344 zostało stwierdzone 4 listopada 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 287 042 brojlerów kurzych. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Strusy w gminie Paprotnia, powiat siedlecki, woj. mazowieckie.
Ognisko HPAI nr 2021/345 zostało stwierdzone 4 listopada 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 1 500 indyków rzeźnych oraz 5 500 gęsi rzeźnych. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Kijewice w gminie Skwierzyna, powiat międzyrzecki, woj. lubuskie.
W gospodarstwach, w którym stwierdzono ogniska, Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby, zgodnie z procedurami oraz Rozporządzeniem Delegowanym Komisji (UE)2020/687, w tym m.in. zabicie i utylizację zwierząt, przeprowadzenie oczyszczania i dezynfekcji w ognisku choroby, wyznaczenie obszarów zapowietrzonego i zagrożonego.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) jest groźna dla gospodarstw utrzymujących drób.
Grypa ptaków to zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są wszystkie gatunki drobiu i wiele gatunków ptaków dzikich. Wirus ten może wywoływać zachorowania i bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Wektorem wirusa grypy są ptaki dzikie, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli kaczki, gęsi i łabędzie.
Grypa ptaków jest chorobą o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym. Państwo, w którym pojawi się choćby jedno ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków traci możliwość eksportu drobiu i produktów pochodzenia drobiowego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, jak również – w zależności od treści umów bilateralnych – z obszaru całego państwa, co generuje wymierne straty finansowe.
Hodowco – szczególnie w okresie wzmożonej migracji ptaków zwróć uwagę na zasady bioasekuracji. Przestrzegając tych zasad istotnie zmniejszasz ryzyko wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w twoim gospodarstwie. W ten sposób możesz uniknąć potencjalnych strat ekonomicznych związanych z występowaniem tej choroby w wymiarze lokalnym i globalnym.
Bioasekuracja
Bioasekuracja to skuteczna metoda minimalizowania ryzyka przeniesienia choroby na teren gospodarstw.
W ramach zapobiegania wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków wszyscy posiadacze drobiu powinni przestrzegać wymagań bioasekuracyjnych określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. poz. 722).
Podstawowe zasady bioasekuracji stanowią, że:
- Nie należy:
- poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie;
- wwozić na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych.
- Należy:
- utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami;
- uniemożliwić dostęp drobiu do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
- przechowywać i odpowiednio zabezpieczyć paszę dla drobiu tak, aby nie miały do niej dostępu dzikie ptaki;
- wyłożyć maty dezynfekcyjne przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym;
- zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki;
- przestrzegać zasad higieny tj. myć i odkażać ręce oraz stosować odzież ochronną oraz obuwie ochronne przy wchodzeniu do budynków inwentarskich;
- czyścić i odkażać narzędzia i sprzęt używany do obsługi zwierząt.
Źródło: MRiRW