Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego już od wielu lat podczas imprezy integracyjno-promocyjnej „Jesień w Gliśnie” organizuje konkursy kulinarne promujące produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. W poprzednich latach zachęcaliśmy do przygotowywania potraw mącznych, kapustnych, z warzyw strączkowych, dyni, ziemniaków, ryb i tradycyjnych polskich zup. Tegoroczny konkurs nosił tytuł „Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa”. Jego celem było wyłonienie najbardziej atrakcyjnej potrawy z drobiu lub dzikiego ptactwa, przepis której zaczerpnięto z polskich tradycji kulinarnych, prezentacja dokonań organizacji działających w środowisku wiejskim oraz aktywizacja środowiska wiejskiego.
17 września podczas imprezy integracyjno-promocyjnej „Jesień w Gliśnie” do kulinarnej rywalizacji swoje potrawy zgłosiło 9 uczestników. W tegorocznej edycji konkursu zgodnie z regulaminem wzięły udział: Koło Gospodyń Wiejskich Gronów, Koło Gospodyń Wiejskich Górecko, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Glisno i 2 Drużyna Harcerska „Wataha” z Glisna, Koło Gospodyń Wiejskich Janczewo, Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa, Koło Gospodyń Wiejskich Lubno, Stowarzyszenie Lubniewicki Klub Seniora „Gorące Serca”, Klub Nowoczesnej Gospodyni z Żabic oraz sołectwo Kiełpin.
Umiejętności kulinarne, pomysłowość, ciekawa dekoracja i prezentacja przygotowanych potraw sprawiły, że wybór nie był łatwy. Komisja w składzie: Małgorzata Zysnarska - przewodnicząca, Walentyna Głębowska (WZRKiOR w Gorzowie Wlkp.) i Anna Markiewicz (Urząd Marszałkowski) po degustacji i ocenie potraw uzgodniła werdykt i przyznała:
I miejsce dla sołectwa Kiełpin za przepiórkę w musztardzie i pomarańczach,
II miejsce dla Stowarzyszenia Kobiet z Jarnatowa za roladę po jarnatowsku,
III miejsce dla Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Glisno i 2 Drużyny Harcerskiej „Wataha” z Glisna za kurczaka faszerowanego bez kości,
oraz wyróżnienia dla:
Koła Gospodyń Wiejskich Gronów za roladę z kurczaka z pieczarkami,
Koła Gospodyń Wiejskich Janczewo za roladę z kurczaka z pietruszką.
Laureaci konkursu otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy dyplomy.
Puchar dla zwycięzcy konkursu ufundowała Pani Elżbieta Anna Polak - Marszałek Województwa Lubuskiego, a nagrody rzeczowe: Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gorzowie Wlkp. i Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.
Uroczystego wręczenia pucharu i nagród dokonali: Stanisław Ganczarski – kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wydział Gospodarki Nieruchomościami Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego, Walentyna Głębowska - Przewodnicząca Rady Kobiet przy Wojewódzkim Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gorzowie Wlkp. , Zbigniew Kołodziej – Przewodniczący Komisji Rolnictwa Sejmiku Województwa Lubuskiego i Jerzy Bielawski – dyrektor LODR w Kalsku.
Tegoroczny konkurs kulinarny zgromadził liczną publiczność. W słoneczny wrześniowy dzień, w pięknej scenerii Pałacu w Gliśnie odwiedzający oprócz pysznych potraw z drobiu i dzikiego ptactwa mogli skosztować i kupić ciasta domowego wypieku oraz swojskich pierogów.
Laureatom i wyróżnionym gratulujemy.
Wszystkich zapraszamy za rok.
Urszula Wilczyńska