W dniu 10 grudnia 2021 roku w siedzibie Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku odbyło się podsumowanie Konkursu wypieków wiejskich pn.: Chata z piernika w zimowej szacie i uroczyste wręczenie nagród.
Celem konkursu było :
- podtrzymanie i krzewienie tradycji wypieku ciast domowych
- prezentacja umiejętności w wypiekaniu i dekoracji wypieków
- integracja środowisk wiejskich poprzez zaangażowanie w rywalizację
Wpłynęło 15 zgłoszeń. Jednak do oceny dostarczono 12 wypieków. Wszystkie były piękne. Komisja powołana przez dyrektora Lubuskiego Ośrodka doradztwa Rolniczego miała bardzo trudne zadanie. Każdy wypiek wyróżniał się innym ciekawym elementem. Jeden zdobiony misternie wykonaną lukrową koronką, inny mały domek z ręcznie malowanymi zdobieniami i kolorowymi oknami, przed innym z domków na piernikowym płocie siedział piernikowy kocur, jeszcze inna chatka imponowała wielkością i dużymi oknami z płatków żelatyny oraz choinkami wykonanymi na rożkach do lodów. A wszystkie pachniały wspaniale piernikowo. Dzięki nim w Ośrodku zapachniało świętami.
Przedmiotem oceny była chata wykonana z ciasta piernikowego ze zdobieniami nawiązującymi do pory roku zimy. Komisja oceniała oryginalność i pomysłowość wypieku.
Komisja powołana przez dyrektora Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, oceniła wypieki, wykonała dokumentację zdjęciową i przydzieliła nagrody.
Wyniki Konkursu:
Zgodnie z regulaminem Konkursu, laureaci otrzymają nagrody pieniężne:
I miejsce – 700,00 zł
II miejsce – 500,00 zł
III miejsce – 300,00 zł
Ponieważ wszystkie pozostałe wypieki wymagały dużego zaangażowania, nakładów pracy, staranności i kunsztu kulinarnego, ich twórcy otrzymali nagrody rzeczowe.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy.
Cieszymy się bardzo, że w tym roku można było spotkać się z uczestnikami konkursu. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w piątek 10 grudnia 2021 roku, w siedzibie Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku. Nagrody i dyplomy wręczył dyrektor LODR Pan Wojciech Szadel.
Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w obecności uczestników XVI Olimpiady Wiedzy o BHP i Rolnictwie i zaproszonych gości.
Choć na bardzo krótko, ale mogliśmy spotkać się przy wypiekach, obejrzeć je jeszcze raz i wymienić się wrażeniami jakie uczestniczyły podczas przygotowań, wypiekaniu oraz umiejętnościami i radością tworzenia takich wspaniałości.
Organizując konkurs chcieliśmy przede wszystkim wprowadzić troszkę radości na odległość. Bo poza nagrodami ważna jest radość, którą daje uczestnictwo w rywalizacji. Chęć zrobienia czegoś nowego, ciekawego. Spotkanie w grupie, która choć zamknięta w domu to działa, cieszy się i piecze pyszne pachnące pierniki.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za uczestnictwo w naszym konkursie. Dla nas każda osoba, która wzięła udział w rywalizacji jest zwycięzcą. Żałujemy, że nie mogliśmy przydzielić dwanaście pierwszych miejsc.
Życząc radosnych świąt Bożego Narodzenia w zdrowiu, pragniemy zaprosić wszystkich mieszkańców obszarów wiejskich do uczestnictwa w następnych edycjach naszego „pachnącego” konkursu.
Pozostali uczesticy:
Baczyńska Martyna z Brójce, gm. Trzciel, pow. międzyrzecki
Kierońska Ewa z Boryszyna, gm. Lubrza, pow. świebodziński
Myślicka Monika z Kalska, gm. Sulechów, pow. zielonogórski
Nowicka Natalia z Międzyrzecza, gm. Międzyrzecz, pow. międzyrzecki
Olesińska Ewa z Zielonej Góry, m. Zielona Góra, pow. Zielona Góra
Szefner Anna z Sulechowa, gm. Sulechów, pow. zielonogórski
Wasińska Magdalena z Kalska, gm. Sulechów, pow. zielonogórski
Wasiński Ksawiery z Kalska, gm. Sulechów, pow. zielonogórski
Wiśniewska Elżbieta z Kalska, gm. Sulechów, pow. zielonogórski
PRACA KOMISJI i SALA PREZENTACJI