22 lipca br. w Zielonej Górze odbyła się konferencja sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, której organizatorem było Zrzeszenie Rolników i Producentów INDYK LUBUSKI oraz Firma BOMADEK z Trzebiechowa. Głównym celem konferencji było spotkanie się z hodowcami, przetwórcami oraz kontrahentami biznesowymi z państw ościennych: Niemcy, Czesi. W programie spotkania znalazły się zagadnienia związane ze znacznym zagrożeniem Kampylobakteriozy drobiu. Ważnym punktem programu było zwrócenie uwagi na suchą dezynfekcję oraz jej wpływ na jakość produkowanego drobiu. Wykład z tego zagadnienia wygłosił prof. dr hab. Roman Kołacz, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Sytuacje polskiego drobiu w skali światowej przedstawił Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, który zaprezentował sytuacje obecną oraz plany współpracy handlowej w kontekście dynamicznego przyrostu produkcji drobiarskiej w skali światowej.
Głos zabrał również Klaudiusz Balcerzak, przedsiębiorca i samorządowiec ale przede wszystkim technolog żywności - mięsa. Pan Balcerzak zwrócił uwagę, że przetwory drobiowe również powinny zajeźdź się na liście promowanych i kontraktowanych produktów w handlu zagranicznym.
Moderatorem spotkania była Beata Włodarczyk-Lewandowska, Prezes Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski a podsumowanie wygłosił Władysław Piasecki, Prezes Firmy BOMADEK sp. z o.o.
Pracownicy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich byli uczestnikami spotkania wysłuchali wykładów oraz poprzez udostępnione stoisko informacyjno-promocyjne rozpowszechniali informacje nt. sieci.
Tekst i zdjęcia: Julita Chylińska-Kasza |