- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Super User
Kategoria:

promocja miesa drobiowego 2

 

22 lipca br. w Zielonej Górze odbyła się konferencja sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, której organizatorem było Zrzeszenie Rolników i Producentów INDYK LUBUSKI oraz Firma BOMADEK z Trzebiechowa. Głównym celem konferencji było spotkanie się z hodowcami, przetwórcami oraz kontrahentami biznesowymi z państw ościennych: Niemcy, Czesi. W programie spotkania znalazły się zagadnienia związane ze znacznym zagrożeniem Kampylobakteriozy drobiu. Ważnym punktem programu było zwrócenie uwagi na suchą dezynfekcję oraz jej wpływ na jakość produkowanego drobiu. Wykład z tego zagadnienia wygłosił prof. dr hab. Roman Kołacz, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Sytuacje polskiego drobiu w skali światowej przedstawił Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, który zaprezentował sytuacje obecną oraz plany współpracy handlowej w kontekście dynamicznego przyrostu produkcji drobiarskiej w skali światowej.

Głos zabrał również Klaudiusz Balcerzak, przedsiębiorca i samorządowiec ale przede wszystkim technolog żywności - mięsa. Pan Balcerzak zwrócił uwagę, że przetwory drobiowe również powinny zajeźdź się na liście promowanych i kontraktowanych produktów w handlu zagranicznym.

Moderatorem spotkania była Beata Włodarczyk-Lewandowska, Prezes Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski a podsumowanie wygłosił Władysław Piasecki, Prezes Firmy BOMADEK sp. z o.o.

Pracownicy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich byli uczestnikami spotkania wysłuchali wykładów oraz poprzez udostępnione stoisko informacyjno-promocyjne rozpowszechniali informacje nt. sieci.

lodr Tekst i zdjęcia: Julita Chylińska-Kasza