„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestując w obszary wiejskie”.
Przyusznica, stalka, tyndalizacja
recyrkulator, generator dymu…
czyli Warsztaty Wędliniarskie za nami!
…KLASYFIKACJA, PEKLOWANIE i wiele innych haseł przyświecało rozpoczętemu cyklowi warsztatów przetwórczych realizowanych przez zespół SIR w ramach operacji pn.: Zespoły Tematyczne ds. innowacji w rolnictwie zgodnie z Planem Działania KSOW na lata 2014-2020 w zakresie SIR Plan Operacyjny na lata 2022-2023.
Podczas dwudniowych Warsztatów Wędliniarskich w dniach 5-6 października 2022 r. Zespół Fimple.tv, pod przewodnictwem Adama Pulkowskiego – znakomitego i doświadczonego instruktora wędliniarstwa uczestnicy zgłębiali tajniki wytwarzania wyrobów wędliniarskich: kiełbasy tatrzańskiej i palcówki, metki wyborowej oraz polędwiczki i pasztetu wieprzowego. Każdy uczestnik miał możliwość czynnego udziału we wszystkich etapach produkcji wędlin. Praktyka przeplatana prezentacją wiedzy wędliniarskiej, „ukraszona” innowacyjnymi recepturami w tle dymu i zapachów wędzonek z pewnością zostanie zapamiętana i wykorzystana przez uczestników we własnych gospodarstwach. Celem warsztatów było podniesienie poziomu wiedzy w zakresie aktualnych innowacji w produkcji i przetwórstwie wyrobów wędliniarskich oraz identyfikacja potrzeb i problemów w tym zakresie. Podczas dwóch dni nie zabrakło pytań, wymiany doświadczeń i wskazówek wędliniarskich. Forma warsztatów – teoria w połączeniu z „czystą” praktyką a brudnymi rękoma – kolejny raz udowodniła wyższość i zasadność realizacji operacji w takiej formie. Ku zadowoleniu zespołu SIR, większa część uczestników stanowiła nowopoznanych rolników lubuskich, których inicjatywy i działalność rolnicza wzbudziły duże zainteresowanie. Mamy nadzieję na wzajemną współpracę, która już wkrótce może okazać się dużymi osiągnięciami – z pewnością o nich poinformujemy.
Zwieńczeniem warsztatów było wręczenie zaświadczeń uczestnictwa oraz nietuzinkowe wykonane samodzielnie produkty wędliniarskie, które każdy zabrał ze sobą do degustacji w swoich domach.
Warsztaty z pewnością wzmocniły wśród uczestników przekonanie o wyższości tradycji zdrowego i naturalnego jedzenia, które tak naprawdę jesteśmy w stanie wytworzyć we własnych domach. Ponadto, wpłynęły na wzmocnienie świadomości w zakresie ogromnej roli jaką odgrywa żywność wysokiej jakości i jej produkcja. Udział w warsztatach pozwolił rolnikom na zdobycie wiedzy i umiejętności, aby dokonywali produkcji własnych wyrobów a przyszłościowo dokonywali ich sprzedaży wpływając na rozwój Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. Operacja przedstawiła również alternatywę zwiększenia dochodowości gospodarstwa rolnego w ramach sprzedaży produktów żywnościowych.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi