- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Agata Zajda-Sipa
Kategoria:

uesirksowprow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestując w obszary wiejskie”.

Przyusznica, stalka, tyndalizacja

recyrkulator, generator dymu…

czyli Warsztaty Wędliniarskie za nami!

…KLASYFIKACJA, PEKLOWANIE i wiele innych haseł przyświecało rozpoczętemu cyklowi warsztatów przetwórczych realizowanych przez zespół SIR w ramach operacji pn.: Zespoły Tematyczne ds. innowacji w rolnictwie zgodnie z Planem Działania KSOW na lata 2014-2020 w zakresie SIR Plan Operacyjny na lata 2022-2023.

Podczas dwudniowych Warsztatów Wędliniarskich w dniach 5-6 października 2022 r. Zespół Fimple.tv, pod przewodnictwem Adama Pulkowskiego – znakomitego i doświadczonego instruktora wędliniarstwa uczestnicy zgłębiali tajniki wytwarzania wyrobów wędliniarskich: kiełbasy tatrzańskiej i palcówki, metki wyborowej oraz polędwiczki i pasztetu wieprzowego. Każdy uczestnik miał możliwość czynnego udziału we wszystkich etapach produkcji wędlin. Praktyka przeplatana prezentacją wiedzy wędliniarskiej, „ukraszona” innowacyjnymi recepturami w tle dymu i zapachów wędzonek z pewnością zostanie zapamiętana i wykorzystana przez uczestników we własnych gospodarstwach. Celem warsztatów było podniesienie poziomu wiedzy w zakresie aktualnych innowacji w produkcji i przetwórstwie wyrobów wędliniarskich oraz identyfikacja potrzeb i problemów w tym zakresie. Podczas dwóch dni nie zabrakło pytań, wymiany doświadczeń i wskazówek wędliniarskich. Forma warsztatów – teoria w połączeniu z „czystą” praktyką a brudnymi rękoma – kolejny raz udowodniła wyższość i zasadność realizacji operacji w takiej formie. Ku zadowoleniu zespołu SIR, większa część uczestników stanowiła nowopoznanych rolników lubuskich, których inicjatywy i działalność rolnicza wzbudziły duże zainteresowanie. Mamy nadzieję na wzajemną współpracę, która już wkrótce może okazać się dużymi osiągnięciami – z pewnością o nich poinformujemy.

Zwieńczeniem warsztatów było wręczenie zaświadczeń uczestnictwa oraz nietuzinkowe wykonane samodzielnie produkty wędliniarskie, które każdy zabrał ze sobą do degustacji w swoich domach.

Warsztaty z pewnością wzmocniły wśród uczestników przekonanie o wyższości tradycji zdrowego i naturalnego jedzenia, które tak naprawdę jesteśmy w stanie wytworzyć we własnych domach. Ponadto, wpłynęły na wzmocnienie świadomości w zakresie ogromnej roli jaką odgrywa żywność wysokiej jakości i jej produkcja. Udział w warsztatach pozwolił rolnikom na zdobycie wiedzy i umiejętności, aby dokonywali produkcji własnych wyrobów a przyszłościowo dokonywali ich sprzedaży wpływając na rozwój Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. Operacja przedstawiła również alternatywę zwiększenia dochodowości gospodarstwa rolnego w ramach sprzedaży produktów żywnościowych.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

  • 20221005_092815
  • 20221005_093140
  • 20221005_093433
  • 20221005_093749
  • 20221005_104406
  • 20221005_110033
  • 20221005_113359
  • 20221005_113510
  • 20221005_120408
  • 20221005_122939
  • 20221005_125723
  • 20221005_130558
  • 20221005_133325
  • 20221005_135000
  • 20221005_160220
  • 20221005_160653
  • 20221005_165954
  • 20221006_095458
  • 20221006_095742
  • 20221006_102315
  • 20221006_120722