- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Agata Zajda-Sipa
Kategoria:

uesirksowprow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestując w obszary wiejskie”.

W listopadzie zakończył cykl warsztatów przetwórczych zrealizowanych w ramach SIR. Lubuscy rolnicy i przetwórcy po zmaganiach wędliniarskich podjęli wyzwanie serowarskie. 8- 9 listopada 2022 r. dwudziestu pięciu uczestników pod nadzorem doświadczonego i wieloletniego serowara z Żuław – Krzysztofa Jaworskiego zgłębiało tajniki sztuki serowarskiej.

W trakcie warsztatów uczestnicy wykonali własne sery: CHEDDAR (ser twardy, dojrzewający, podpuszczkowy, angielski), ser serwatkowy RICOTTA, ROLADĘ USTRZYCKĄ, która w ostatnim etapie produkcji została uwędzona (ser z masy parzonej, podpuszczkowy) oraz ser HALLOUMI (ser półtwardy, świeży, podpuszczkowy, cypryjski) i PANEER (ser zwarty, świeży, miękki, indyjski). Serowar podczas warsztatów przekazał ogrom wiedzy, wskazówek i cennych praktycznych informacji, dzięki którym każdy uczestnik będzie mógł wykonać produkty serowarskie we własnym gospodarstwie. Teoria o metodach koagulacji, ukwaszaniu i prasowaniu serów, ich wędzeniu w zderzeniu z praktyką serowarską stworzyły najwyżej jakości dawkę wiedzy. Uczestnicy warsztatów serowarskich nauczyli się także jak prawidłowo skomponować deskę serów w towarzystwie słonych i słodkich dodatków. W warsztatach wzięli udział lubuscy rolnicy, którzy produkują już sery w swoich gospodarstwach oraz początkujący adepci serowarstwa co pozwoliło na wymianę wzajemnych spostrzeżeń i doświadczeń.

Zakończeniem cyklu warsztatów realizowanych we współpracy z ZESPOŁEM FIMPLE.TV w Wygnańczycach były warsztaty piekarskie (22-23 listopada 2022 r.). Białe spodnie, czarna koszulka z napisem na plecach: zakwas, mąka, woda, sól … to nikt inny jak Arek Andrzejewski - odkrywca staropolskich receptur i ekspert od pieczywa na zakwasie. Nieustannie poszukujący dawnych przepisów na tradycyjny polski chleb zakwasowy. Pan Arek przyjechał do nas z Warszawy wraz z nieodłącznym towarzyszem Hieronimem – ponad stuletnim zakwasem, którego imię nie jest przypadkowe. Pochodzi bowiem z greki i oznacza „święty”. Na bazie Hieronima, zakwasu chlebowego z mąki żytniej typ 2000 oraz wody uczestnicy warsztatów zapoznali się z procesami wytwarzania pachnącego i chrupkiego pieczywa. Każdy z uczestników rozpoczął przygodę piekarską od produkcji własnego ZAKWASU CHLEBOWEGO z mąki żytniej, a następnie wykonał swój CHLEB ŻYTNI RAZOWY 100% ze słonecznikiem, ŻYTNIO-PŁASKURKOWY (chleb jasny, pszenno-żytni na zakwasie żytnim, z mąki żytniej i z pradawnej odmiany pszenicy z czarnuszką), CHLEB ŚRUTOWY MIESZANY (żytnio-owsiano-gryczany na zakwasie żytnim, z mąki mieszanej z dodatkiem łamanego żyta, jasnej kaszy gryczanej, miodu oraz maku) jak również BUŁKI ORKISZOWE (bułki jasne na zakwasie żytnim, z mąki orkiszowej z dodatkiem żurawiny oraz sezamu lub kminku koptyjskiego). Wzbogaceniem warsztatów było przygotowanie ŻURU NA ZAKWASIE oraz wykorzystanie pozostałego zakwasu do sporządzenia BLINÓW ŻYTNIO-GRYCZANYCH, które przyrumienione na patelni okazały się doskonałą przekąską.

Uczestnicy warsztatów zapoznaliśmy się z podstawowymi zagadnieniami piekarskimi dot. rodzajów mąk i ich łączenia, komponowania mieszanek, zakwasu chlebowego (jak pozyskać dobry zakwas, rodzaje zakwasów, inne zakwasy na bazie żyta, rozmnażanie zakwasu, zastosowanie zakwasów w kuchni), procesu zaczyniania (czas, metoda i warunki zaczyniania, fermentacja ciasta) oraz pieczenia (łączenie składników, konsystencja ciasta chlebowego, wyrabianie ciasta, warunki garowania, prawidłowa temperatura i czas pieczenia). Podczas warsztatów omówiono także sekrety przechowywania i dokarmiania zakwasu, a także różnice między pieczywem zakwaszanym a drożdżowym.

Warsztaty przetwórcze zrealizowane w ramach SIR zgodnie z PO na lata 2022-2023 mamy nadzieję będą początkiem dla niekończącej się przygody serowarskiej i piekarskiej w lubuskich gospodarstwach. Czekamy na ich efekty w postaci Waszych wyrobów na lokalnych ryneczkach, targach czy sprzedaży produktów z gospodarstwa.

W ramach rozpoczętej rok temu przygody warsztatowej z ZESPOŁEM FIMPLE.TV zorganizowaliśmy w sumie 9 warsztatów (wędliniarskich, serowarskich, piekarskich) dla ok. 230 uczestników. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nasz Zespół SIR warsztaty zostaną zapamiętane i staną się początkiem dalszej edukacji w wybranym zagadnieniu, a może początkiem Waszej pasji.

Serdecznie dziękujemy Zespołowi FIMPLE.TV oraz uczestnikom za zaangażowanie i niezapomnianą atmosferę – ona również odgrywa ważną rolę przy każdym projekcie!

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Warsztaty Serowarskie

  • 20221108_092255
  • 20221108_092708
  • 20221108_093834
  • 20221108_095128
  • 20221108_102717
  • 20221108_114420
  • 20221108_125013
  • 20221108_125809
  • 20221108_150742
  • 20221108_151236
  • 20221108_153323
  • 20221108_153331
  • 20221108_174313
  • 20221108_184226
  • 20221109_111144
  • 20221109_114223
  • 20221109_114301
  • 20221109_115443
  • IMG_2193
  • IMG_2201
  • IMG_2214
  • IMG_2225

Warsztaty Piekarskie

  • 1
  • 20221122_130655
  • 4
  • 5
  • IMG20221122085336
  • IMG20221122093524
  • IMG20221122094512
  • IMG20221122095012
  • IMG20221122101127
  • IMG20221122101215
  • IMG20221122102511
  • IMG20221122111723
  • IMG20221122111736
  • IMG20221122115155
  • IMG20221122121943
  • IMG20221122122025
  • IMG20221122123934
  • IMG20221122131257
  • IMG20221122155244
  • IMG20221122155921
  • IMG20221122181649
  • IMG20221123095505_01
  • IMG20221123095908
  • IMG20221123100103
  • IMG20221123100157
  • IMG20221123122032
  • IMG20221123122044
  • IMG20221123122649
  • IMG20221123125959
  • IMG20221123130420
  • IMG20221123135454
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 10
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 12
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 14
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 15
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 17
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 18
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 19
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 20
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 22
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 24
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 25
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 6
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 7
  • warsztaty-piekarskie-fimple-tv - 8