- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Ewelina Mularczyk-Sienkowska
Kategoria:

uesirksowprow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

 

HODOWLA BYDŁA SZANSĄ NA ROZWÓJ DLA LUBUSKICH ROLNIKÓW

Pod takim tytułem odbyła się w dniach 28-29 czerwca br. V Konferencja lubuskich hodowców bydła mięsnego oraz po raz pierwszy, również mlecznego. Tradycyjnie do Kalska zjechali rolnicy, doradcy, przedstawiciele przedsiębiorstw rolniczych i instytucji samorządowych, by poznać  innowacyjne rozwiązania wspierające chów i hodowlę bydła, służące poprawie zdrowotności i dobrostanu stada, pozwalające na uzyskania lepszych efektów odchowu zwierząt, a co za tym idzie, zwiększenie dochodu gospodarstwa.

Konferencję otworzył pan Wojciech Szadel, dyrektor Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, witając zgromadzonych gości.

Wystąpienie inauguracyjne poświęcone było bezpieczeństwu pasz objętościowych dla bydła mlecznego i mięsnego, a prelegentem był pan dr inż. Krzysztof Białoń – Prezes Zarządu firmy Feed Expert Sp. z o.o. Wykładowca przedstawił uczestnikom najbardziej aktualne i rzetelne informacje w zakresie poprawy jakości oraz konserwacji pasz objętościowych, w tym również kiszonek, a także fizjologiczne aspekty żywienia bydła mającego wpływ na rozród i użytkowość zwierząt. Zdaniem pana Krzysztofa, priorytetami są najwyższe standardy – bezpieczeństwo hodowcy, zwierząt i środowiska.

Drugim prelegentem był pan dr inż. Grzegorz Skrzyński z Zakładu Hodowli Bydła Instytutu Zootechniki PIB w Balicach. Ekspercki wykład dotyczył zwiększenia efektywności produkcji żywca wołowego na drodze genetycznej i technologicznej. Podczas wystąpienia pan doktor dokonał analizy wielkości produkcji wołowiny w Polsce i Europie oraz przedstawił prognozę na najbliższe lata.

Bardzo ważną propozycją dla lubuskich hodowców było wystąpienie pana inż. Wojciecha Styburskiego, Prezesa Zarządu firmy AGRO Integracja Sp. z o.o. Jako wieloletni praktyk w zakresie działania „Współpraca” jest Liderem kilkunastu Grup Operacyjnych. Na podstawie ogromnego doświadczenia zdobytego ze współpracy z rolnikami z terenu całej Polski, przygotował dla Lubuszan wystąpienie pn. „Wzmacniania pozycji hodowców bydła – Grupa Operacyjna i grupy producenckie w aspekcie innowacyjnych rozwiązań w chowie i hodowli bydła”.

Kolejny temat konferencji to „Regeneratywny wypas metodą pozyskania najwyższej jakości wołowiny”. Prezentacji dokonał pan Tomasz Jakiel, właściciel gospodarstwa Lubuskie Angusowo, które od lat prowadzi z sukcesem wspólnie z żoną Kariną oraz trzema córkami. Farma funkcjonuje w oparciu o ideę, by produkować w polskich warunkach żywność jak najlepszej jakości, w połączeniu z dbałością o kondycję gleby oraz umiejętnym gospodarowaniem jej zasobami. Zwierzęta hodowane na farmie mają stworzone doskonałe warunki bytowe w myśl motta „Dać zwierzętom jak najlepsze życie, by tylko jeden dzień w całym ich życiu był nieszczęśliwy”. Podczas wystąpienia poruszony został temat uboju zwierząt, w tym stosowany już w Europie ubój pastwiskowy.

Jakże ważną dla lubuskich rolników kwestię uboju bydła w świetle obowiązujących przepisów prawa przedstawiła pani Agata Bobrowska, zastępca Lubuskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. Podczas prelekcji w szczegółowy sposób omówione zostały tematy dobrostanu zwierząt, warunków transportu, ochrony fizycznej i psychicznej zwierząt oraz wolność od bólu i cierpienia.

W celu przybliżenia uczestnikom konferencji kulinarnego aspektu wykorzystania wołowiny oraz wzmacniania pozycji hodowców bydła w skracaniu łańcucha dostaw żywności zaproszono ich do udziału w pokazie przygotowania potraw z najwyższej jakości wołowiny. Pokaz znany doradca kulinarny, przedstawiciel firmy Private Chef, pan Maciej Ostrowski, który zaprezentował m.in.: techniki odpowiedniego przygotowania wołowiny w zależności od partii mięsa i rasy bydła, udzielił wskazań w zakresie selekcji i procesu dojrzewania wołowiny,  demistyfikował mity na temat mięsa wołowego. Podczas pokazu uczestnicy mieli możliwość degustowania przygotowanych przez Pana Macieja potraw przygotowanych z najwyższej jakości wołowiny, w tym tatara serwowanego na toście z chleba żytniego, przygotowanego z ręcznie siekanej polędwicy wołowej z kaparami, gorczycą, kiszoną rzodkiewką i kawiorem z łososia. Drugą propozycją był BURGER,  wyjątkowa kanapka z kotletem z mielonego mięsa wołowego (poddanym wcześniej procesowi dojrzewania) z piklami i aioli BBQ (rodzaj majonezowego sosu). Finałowym daniem był  stek z dojrzewającego rostbefu.

Drugi dzień konferencji w całości poświęcony był wizytacjom w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mięsnego i mlecznego, aby zaprezentować innowacyjne metody chowu oraz dobre praktyki stosowane przez lubuskich rolników.

Jako pierwsze odwiedziliśmy Gospodarstwo Rolne rodziny Świderskich w Rogozińcu (gmina Zbąszynek, powiat świebodziński). Pan Radosław Świderski omówił innowacyjne rozwiązania w zakresie organizacji i zarządzania, które stosuje w gospodarstwie łącząc je z wykorzystaniem naturalnych zasobów środowiskowych, co prowadzi do zwiększenia efektywności produkcji zwierzęcej. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technicznych i technologicznych, wspólnie z ojcem i bratem, samodzielnie obsługują 370 ha upraw kukurydzy, pszenicy, rzepaku i buraków oraz stado 160 krów mlecznych. Pracownicy najemni zatrudniani są tylko w czasie żniw. Gospodarze bardzo dbają o dobrostan zwierząt, stosując się do obowiązujących przepisów prawa w tym zakresie.

Natomiast wizyta na farmie zarodowej bydła mięsnego rasy Angus Czerwony państwa Tomasza i Kariny Jakielów (gmina Otyń, powiat nowosolski), miała na celu przybliżyć uczestnikom dobre praktyki rolnicze wykorzystujące model rolnictwa regeneratywnego oraz zrównoważony chów bydła w kontekście Zielonego Ładu. Oprócz Angusów państwo Jakiel hodują kozy, owce, kury nioski, brojlery, gęsi, świnie rasy mangalica oraz króliki.

W gospodarstwie nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych. Gospodarze prowadzą gospodarkę regeneratywną, do której kluczem jest biologia gleby i ciągłe wnoszenie materii organicznej. W proces poprawienia jakości gleby i roślinności na użytkach zielonych włączone są zwierzęta. Gospodarstwo powstało w roku 2014 na zdegradowanych łąkach, które przez wiele lat nie były wykorzystywane do wypasu zwierząt. Aby przywrócić produkcyjność ziemi bez ponoszenia dużych nakładów finansowych, właściciele postawili na współpracę z naturą i  regenerację użytków zielonych poprzez zastosowanie metody „Bale Grazing”. Polega ona na udostępnianiu bydłu całych bel siana i słomy, które rozkładają się równomiernie na powierzchni kwatery.

Konferencję zorganizował i czuwał nad jej przebiegiem Zespół ds. innowacji w rolnictwie SIR (Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich). Obszerną fotorelację oraz film z wydarzenia znajdziecie Państwo poniżej.

 

Zapraszamy do pełnej relacji filmowej z konferencji hodowców bydła 28-29 czerwca 2022 r. realizowanej w ramach operacji pn.: "HODOWLA BYDŁA SZANSĄ NA ROZWÓJ DLA LUBUSKICH ROLNIKÓW" zgodnie z Planem działania KSOW na lata 2014-2020 w zakresie SIR Plan Operacyjny na lata 2022-2023.

 

Operacja opracowana przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsk.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • 1DyrektorLODR
  • 2KrzysztofBialon
  • 3GrzegorzSkrzynskiAgata
  • 4TomekJakiel
  • 5Weterynaria
  • 6WojciechStyburskiAgata
  • 7KonferencjaAgata
  • 8Tort
  • IMG_5941
  • IMG_5979
  • IMG_5983
  • IMG_6003
  • IMG_6156
  • IMG_6220
  • 20220629_123534
  • 20220629_125839
  • 20220629_130717
  • 20220629_130740
  • 20220629_130843
  • 20220629_130955
  • 20Angusowo1
  • 21angusowo2
  • 22Angusowo3
  • 23Angusowo4
  • 24Angusowo5
  • 25Angusowo6
  • IMG_3863
  • 11Tatar
  • 12Hamburger
  • 13Stek
  • 13aStek
  • 20220628_170909
  • 20220628_173648
  • 20220628_173739
  • 20220628_174939
  • 20220628_180942
  • 20220628_182431
  • 20220628_182452
  • 290979193_579258687160668
  • 9Tatar2
  • Agata3
  • Agata6
  • Maciek2
  • Pokaz1
  • Tatar
  • Tatar3
  • 14swierkocin1
  • 15swierkocin2
  • 16swierkocin3
  • 17swierkocin4
  • 18swierkocin5
  • 19swierkocin6
  • 20220629_091024
  • 20220629_091054
  • 20220629_091215
  • 20220629_091320
  • 20220629_091508
  • 20220629_092310
  • 20220629_092606
  • 20220629_093142
  • 20220629_093216
  • 20220629_094626
  • Agata5