- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Agata Zajda-Sipa
Kategoria:

uesirksowprow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestując w obszary wiejskie”.

Lubuscy rolnicy potrafią!

Wzorem jesiennych warsztatów wędliniarskich, które cieszyły się dużym zainteresowaniem lubuskich rolników na przełomie marca i kwietnia odbyły się kolejne dwudniowe warsztaty wędliniarskie dot. tematyki „Kiełbas” (24-25 marca 2022 r.) oraz „Wędzonek i konserw” (7-8 kwietnia 2022 r.) zorganizowane przez Zespół SIR LODR w Kalsku.

Kolejni lubuscy rolnicy, producenci oraz przetwórcy zdobyli podczas warsztatów ogrom wiedzy i przede wszystkim umiejętności wytwarzania wyrobów wędliniarskich pod nadzorem doświadczonego instruktora wędliniarstwa Adama Pulkowskiego (Zespół Fimple.tv).

W telegraficznym skrócie: teoria oraz praktyka w najwyższym wydaniu – każdy uczestnik miał zapewnione indywidualne stanowisko pracy wyposażone w odpowiedni sprzęt kuchenny oraz produkty mięsne. Warsztatom towarzyszyły burzliwe rozmowy, ciekawostki i wskazówki wędliniarskie oraz wymiana doświadczeń przeplatane czynnościami takimi jak klasyfikacja i rozdrabnianie mięsa, tajemniczo brzmiące flokowanie, przygotowanie surowców do peklowania, nadziewanie kiełbas, przygotowanie jelit czy nastrzykiwanie peklosolą. Przy tym, nie mogło zabraknąć odpowiednio procesów m.in.: wędzenia, podsuszania, obróbki termicznej kiełbas i wędzonek, osuszania i ociekania wyrobów czy pasteryzacji lub tyndalizacji. A wszystko po to by powstały niezastąpione swojskie wyroby w postaci kiełbasy śląskiej, szynkowej, słoikowej czy jałowcowej oraz wędzonek (boczku, polędwicy, udek z kurczaka) i konserw (turystycznej, słoniny wojskowej). Zwieńczeniem warsztatów były wykonane przez zaangażowanych uczestników produkty wędliniarskie, które każdy zabrał ze sobą do degustacji w swoich domach.

Warsztaty, w ramach których przeszkolonych zostało w sumie 50 uczestników, zostały zrealizowane w ramach operacji pn.: Zespoły Tematyczne ds. innowacji w rolnictwie zgodnie z zatwierdzonym Planem Operacyjnym na lata 2022-2023 w zakresie SIR.

Głównym celem operacji było podniesienie poziomu wiedzy na temat aktualnych innowacji w produkcji i przetwórstwie wyrobów wędliniarskich oraz identyfikacja potrzeb i problemów w tym zakresie. Warsztaty zrealizowane pod nadzorem wykwalifikowanego specjalisty były doskonałą okazją do konfrontacji wiedzy z praktyką.

Warsztaty z pewnością wzmocniły wśród uczestników przekonanie o wyższości tradycji zdrowego i naturalnego jedzenia, które tak naprawdę jesteśmy w stanie wytworzyć we własnych domach. Ponadto, wpłynęły na wzmocnienie świadomości w zakresie ogromnej roli jaką odgrywa żywność wysokiej jakości i jej produkcja. Przy tym, musimy pamiętać o stale rosnącej świadomości konsumenta w ramach zapotrzebowania na lokalne produkty, wytwarzane bez GMO, pozbawione sztucznych dodatków. Udział w warsztatach pozwolił rolnikom na zdobycie wiedzy i umiejętności, aby dokonywali produkcji własnych wyrobów a przyszłościowo dokonywali ich sprzedaży wpływając na rozwój Krótkich Łańcuchów Żywności (KŁŻ), które są jednym z czołowych haseł Zielonego Ładu. Operacja przedstawiła również alternatywę zwiększenia dochodowości gospodarstwa rolnego w ramach sprzedaży produktów żywnościowych.

Taka forma realizacji operacji najbardziej wpisuje się w efektywną współpracę rolników i hodowców, wpływając jednocześnie na rozwój kontaktów i inicjatyw współpracy producenckiej, przetwórczej i dystrybucyjnej ze szczególnym uwzględnieniem Krótkich Łańcuchów Żywności. Zważywszy na bardzo pozytywny odzew ze strony uczestników warsztatów, uprzejmie informujemy, że w trzecim kwartale 2022 r. planujemy zorganizować kolejny cykl warsztatów, tym razem poświęconych tematyce PIEKARNICZEJ oraz SEROWARSKIEJ.

Już dzisiaj serdecznie wszystkich zainteresowanych zapraszamy!

W ramach kompleksowej organizacji cyklu warsztatów chcieliśmy bardzo serdecznie
podziękować całemu Zespołowi FIMPLE.TV za podzielenie się z nami ogromną wiedzą i przede
wszystkim praktyką na najwyższym poziomie w zakresie sztuki wędliniarskiej.
Dziękujemy również uczestnikom za współpracę, zaangażowanie i niezapomnianą atmosferę –
ona również odgrywa ważną rolę przy każdym projekcie!

Czekamy na sprzedaż Waszych wyrobów wędliniarskich na targu, ryneczku
a może we własnym gospodarstwie!

Zespół SIR
LODR Kalsk

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

warsztaty wędliniarskie dot. tematyki „Kiełbas”

  • 20220324_093002
  • 20220324_101013
  • 20220324_103054
  • 20220324_103203
  • 20220324_104603
  • 20220324_104706
  • 20220324_121551
  • 20220324_123900
  • 20220324_124621
  • 20220324_125412
  • 20220324_125946
  • 20220324_132121
  • 20220324_143941
  • 20220324_153240
  • 20220324_153515
  • 20220324_161000
  • 20220324_161528
  • 20220324_161704
  • 20220324_171546
  • 20220324_175402
  • 20220325_092518
  • 20220325_093412
  • 20220325_104243
  • 20220325_104829
  • 20220325_105315
  • 20220325_115151
  • 20220325_125956
  • 20220325_130224
  • 20220325_150420

 

warsztaty wędliniarskie dot. tematyki „Wędzonek i konserw”

  • 20220407_101626
  • 20220407_101753
  • 20220407_102507
  • 20220407_102601
  • 20220407_102647
  • 20220407_102813
  • 20220407_103558
  • 20220407_105310
  • 20220407_130609
  • 20220407_130623
  • 20220407_132720
  • 20220407_132954
  • 20220407_134545
  • LL6A1647
  • LL6A1654
  • LL6A1713
  • LL6A1725
  • LL6A1730
  • LL6A1736
  • LL6A1745