- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Agata Zajda-Sipa
Kategoria:

uesirksowprow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestując w obszary wiejskie”.

Z Natury innowacyjne… - alternatywne źródła dochodu gospodarstwa rolnego
Warsztaty wędliniarskie „Wędzonki i Konserwy”

Po warsztatach wędliniarskich dotyczących „Kiełbas” zrealizowane zostały kolejne warsztaty wędliniarskie poświęcone tematyce „Wędzonek i Konserw” (16-17.XI.2021 r.) zorganizowane przez Zespół SIR LODR w Kalsku.

Warsztaty kierowane były do rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przetwórców, kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych oraz osób zainteresowanych tematyką innowacji w produkcji i przetwórstwie żywności zostały zrealizowane w ramach operacji pn.: „Z NATURY innowacyjne… - alternatywne źródła dochodu gospodarstwa rolnego”.

Głównym celem operacji było podniesienie poziomu wiedzy na temat aktualnych innowacji w produkcji i przetwórstwie wyrobów mlecznych i wędliniarskich oraz identyfikacja potrzeb i problemów w tym zakresie. Praktyczne warsztaty zrealizowane pod nadzorem wykwalifikowanych specjalistów były doskonałą okazją na konfrontację zdobytej wiedzy z praktyką.

Warsztaty wędliniarskie o tematyce „Wędzonek i Konserw” zostały przeprowadzone przez niezastąpionego Pana Adama Pulkowskiego (Fimple.tv) – instruktora wędliniarstwa z wieloletnim doświadczeniem, twórcy wielu receptur propagującym tradycję zdrowego i naturalnego jedzenia wytwarzanego w domu. Ekspert wędliniarstwa z wielką charyzmą, w prosty sposób przekazał uczestnikom procedury wyrobu wędzonek i konserw. Każdy miał przyjemność uczestniczenia w produkcji swojego wyrobu począwszy od zaznajomienia się z wydrukiem sposobu postępowania (przedstawionej receptury, wyszczególnionych parametrów, ilości składników, opisu procesu) poprzez wyrób, zapoznanie się z procesami m.in. peklowania, obróbki termicznej wędzonek, solenia, osuszania i ociekania wyrobów, pasteryzacji (w tym tyndalizacji), zagadnień związanych z produkcją konserw po kilkukrotne wyjścia do okolicznej wędzarni – ostatniego etapu warsztatowych zmagań.

Warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem ze względu na ich stricte praktyczny charakter. Każdy z uczestników brał czynny udział w przedmiotowej formie operacji tzn. miał zapewnione indywidualne stanowisko pracy z odpowiednimi narzędziami, urządzeniami i świeżymi artykułami spożywczymi niezbędnymi do przeprowadzenia odpowiednio warsztatów wędliniarskich. Podsumowaniem warsztatów były własnoręcznie wykonane wyroby wędliniarskie: smakowite wędzone udka kurczaka, boczek i polędwica lubuska oraz sopocka. Natomiast z tematyki konserw uczestnicy poznali tajniki produkcji konserwy turystycznej i słoniny wojskowej.

Przedmiotowa operacja, uświadomiła uczestnikom, że realnym celem jest tworzenie własnych wyrobów w swoich gospodarstwach. Przy tym, potwierdziła, że wytwarzana żywność w sposób naturalny, zgodnie z tradycją wyróżnia się wysoką jakością, nieporównywalnie lepszą od tych dostępnych na półkach sklepowych. Zważywszy na rosnącą świadomość konsumenta w aktualnych czasach widzimy, że wzrasta zapotrzebowanie na lokalne i ekologiczne produkty, wytwarzane bez GMO, pozbawione sztucznych dodatków. Udział w warsztatach pozwolił rolnikom na zdobycie wiedzy i umiejętności, aby dokonywali produkcji własnych wyrobów w gospodarstwach a przyszłościowo ich sprzedaży z maksymalnym skróceniem łańcucha dystrybucji pomiędzy rolnikiem a konsumentem na poczet rozwoju Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. Operacja przedstawiła alternatywę zwiększenia dochodowości gospodarstwa rolnego w ramach sprzedaży produktów żywnościowych. Ponadto, wpłynęła na wzmocnienie świadomości uczestników w zakresie ogromnej roli jaką odgrywa żywność wysokiej jakości i jej produkcja.

Praktyczne warsztaty zrealizowane pod nadzorem wykwalifikowanych specjalistów były doskonałą okazją na konfrontację zdobytej wiedzy z praktyką. Taka forma realizacji operacji najbardziej wpisuje się w efektywną współpracę rolników z hodowcami, przedsiębiorcami, przetwórcami oraz jednostkami doradczymi na poczet rozwoju Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, wskazując jak najbardziej na zasadność i zapotrzebowanie na taką formę realizacji operacji. W ramach przyszłych realizacji zapraszamy wszystkich zainteresowanych na kolejne warsztatowe zmagania … może tym razem w zakresie piekarnictwa … czy piwowarstwa…?!

W ramach kompleksowej organizacji wszystkich warsztatów chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować całemu Zespołowi FIMPLE.TV za podzielenie się z nami ogromną wiedzą i przede wszystkim praktyką na najwyższym poziomie w zakresie sztuki wędliniarskiej i serowarskiej. Dziękujemy również uczestnikom za współpracę i czekamy na degustację Waszych wyrobów!

Zespół SIR
LODR Kalsk

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z filmem z przeprowadzonych warsztatów zamieszczonym w poniższym linku:

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • 20211116_093407
  • 20211116_093418
  • 20211116_093437
  • 20211116_101737
  • 20211116_102312
  • 20211116_102707
  • 20211116_102716
  • 256645428_384489856801384_7616515946692479130_n
  • 258338986_384394910144212_120810242616427808_n
  • 258735139_384490076801362_6244057897831855561_n
  • 258985939_384490026801367_5602258067002792253_n
  • IMG_7226
  • IMG_7307
  • IMG_7353
  • IMG_7463
  • Wstep