W dniu 16 września 2018 r. podczas odbywającego się IX Lubuskiego Kiermaszu Ogrodniczego w Klasku po raz drugi zorganizowaliśmy wystawę żywności ekologicznej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem wystawy było promowanie przetwórstwa na poziomie gospodarstwa, umożliwienie kontaktu producenta rolnego z klientem i rozpowszechnienie możliwości zaopatrywania się w ekologiczną żywność na terenie województwa lubuskiego. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostało wytypowanych pięć gospodarstw ekologicznych, które podczas kiermaszu ogrodniczego na stoiskach wystawiały swoje produkty żywnościowe. Wyboru spośród zgłoszonych gospodarstw do udziału w wystawie dokonała komisja, która wzięła pod uwagę przede wszystkim asortyment oferowanych przez gospodarstwo certyfikowanych produktów żywnościowych. W czasie trwania kiermaszu prowadzona była również degustacja żywności ekologicznej wystawiających się producentów. Każdy mógł spróbować m in. przepysznych serów, chleba na zakwasie ze swojskim smalcem i ogórkiem kiszonym, a także wyrobów wędliniarskich i dżemów porzeczkowych, malinowych, jeżynowych. Rozdawane były również herbaty ziołowe z rumianku, melisy i mięty.
W tegorocznej edycji wystawy żywności ekologicznej udział wzięły następujący producenci:
- Gospodarstwo Państwa Danuty i Janusza Gajdamowiczów z miejscowości Solniki, gm. Kożuchów specjalizuję się w uprawie warzyw metodami ekologicznymi, z których produkuje się również zdrowe kiszonki tj. kiszona kapusta, kiszone ogórki.
- Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Waldemara Stachowiaków m. Wichów, gm. Brzeźnica, które oferuje chleby razowe i gryczane, ziołowe herbaty : z rumianku, pokrzywy, mięty, melisy. Ponadto przepyszne dżemy: z aronii, z czarnej porzeczki, z czarnego bzu, konfitury śliwkowe, kompoty, soki: z czarnego bzu, z czarnej porzeczki, marynaty i kiszonki.
- Gospodarstwo Państwa Barbary i Edwarda Czerwonka m. Krzepielów, gm. Sława w którym produkowane są sery z mleka krowiego i koziego podpuszczkowe wędzone i dojrzewające: naturalne, z papryką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, miętą i pokrzywą. Oprócz serów gospodarstwo posiada w ofercie mleko, pasty twarogowe, śmietanę, masło, jaja, mięso i jego przetwory.
- Gospodarstwo Państwa Joanny i Eugeniusz Niparko m. Białków gm. Cybinka, w którym wytwarzane są: wędliny, twarogi, sery, różnego rodzaju dżemy oraz tradycyjnie pieczony chleb.
- Gospodarstwo Wojciecha Derenia m. Lubiechnia Wielka, gm. Rzepin, które zajmuję się m in. produkcją przepysznych domowych dżemów: z porzeczek, z malin, z jeżyn oraz konfitury wiśniowe, a także soki owocowe.
Wszystkim gospodarstwom biorącym udział w wystawie żywności ekologicznej i promocji przetwórstwa na poziomie gospodarstwa serdecznie dziękujemy. Niewątpliwie takie działania wpływają na podnoszenie świadomości społeczeństwa z zakresu edukacji żywieniowej i nabywania zdrowych nawyków.
Wystawa żywności ekologicznej i promowanie przetwórstwa na poziomie gospodarstwa zrealizowaliśmy przy wsparciu finansowym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018-2019. Mamy nadzieję, że takie inicjatywy zainspirują do zakupu i obecności produktów ekologicznych na rynku.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.