Rolniku!
W związku z występowaniem wśród trzody chlewnej w Polsce ognisk choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF) pamiętaj:
- ASF to groźna i zaraźliwa wirusowa choroba dzików i świń domowych.
- Chorobę zwalcza się wybijając zakażone stada oraz stada ze strefy zapowietrzonej, nie ma szczepionki zapobiegającej zachorowaniu.
- Źródłem zakażenia ASF są chore lub martwe dziki.
- Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest ich bezpośredni lub pośredni kontakt z już zakażonymi osobnikami.
- Głównym czynnikiem przenoszącym wirusa są ludzie mający kontakt z zakażonymi zwierzętami lub padliną.
- Rozszerzanie się choroby w Polsce wiąże się ze stratami ekonomicznymi dla rolnictwa, wynikającymi m.in. ze wstrzymania obrotu i eksportu świń, wieprzowiny oraz produktów pochodzenia wieprzowego.
Do minimum ograniczaj wizyty w gospodarstwach utrzymujących świnie!
Nie nabywaj świń i prosiąt niewiadomego pochodzenia oraz stanu zdrowia, w szczególności od handlarzy zwierzętami gospodarskimi!
Natychmiast zgłaszaj do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wszystkie zdarzenia dotyczące świń. Nie czekaj ustawowych 30 dni!
O znalezieniu padłego dzika informuj najbliższego powiatowego lekarza weterynarii lub Biuro Powiatowe ARiMR!
Źródło
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
http://www.arimr.gov.pl/
Apel Głównego Lekarza Weterynarii Włodzimierza Skorupskiego do
Rolników i Hodowców trzody chlewnej w sprawie sposobu postępowania,
w związku z wystąpieniem kolejnych ognisk afrykańskiego pomoru
świń (ASF) na terenie Rzeczpospolitej Polskiej
W związku z wystąpieniem kolejnych ognisk ASF na terenie RP apeluje do Państwa, o to aby:
- Nie nabywać świń i prosiąt o niewiadomym pochodzeniu oraz statusie epizootycznym, w szczególności od pośredników (handlarzy) zwierzętami gospodarskimi.
- Na terenie gospodarstw należy bezwzględnie wdrożyć i przestrzegać zasad bioasekuracji (zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. 2015 poz. 711)), a w szczególności:
- utrzymywać świnie w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z dzikami,
- karmić świnie paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
- zwracać uwagę na bezpieczeństwo i sposób przechowywania słomy (ściółki),
- wyłożyć maty dezynfekcyjne odpowiednio przed:
- wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie,
- stale utrzymywać wyłożone maty w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego.
- Przypominam, że choroba afrykańskiego pomoru świń (ASF) nie jest zaraźliwa dla człowieka ale stanowi ogromne zagrożenie dla gospodarki Kraju.
Źródło: wetgiw.gov.pl
DO POBRANIA
Prezentacja - Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna...