- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Super User
Kategoria:

loga-5

W dniach 11-12 czerwca 2014 r. odbyły się warsztaty szkoleniowe na temat „Zagrody edukacyjne - nowa forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich” współfinansowane ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Wzięło w nich udział 33 uczestników z województwa lubuskiego (właściciele gospodarstw rolnych i agroturystycznych oraz doradcy LODR).

W naszym województwie do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych należy 6 zagród edukacyjnych. Są to gospodarstwa rolne i agroturystyczne, które realizują programy edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych w zakresie: produkcji roślinnej i zwierzęcej, przetwórstwa surowców wytwarzanych w gospodarstwie, świadomości ekologicznej, żywności regionalnej i tradycyjnej, dziedzictwa kulinarnego. Warsztaty przeprowadzono w trzech gospodarstwach realizujących różne tematycznie programy edukacyjne.

11 czerwca odwiedziliśmy Gospodarstwo Rolne „Borowiecka Łąka” Jolanty i Pawła Pazdrowskich z Borowca i Gospodarstwo Agroturystyczne „Leśne Zacisze” Haliny Paczyńskiej z Lip.

W pierwszym gospodarstwie odbyły się warsztaty serowarskie „Od mleka do sera” prowadzone przez panią Jolantę. Uczestnicy poznali tajniki produkcji kozich serów, obejrzeli serowarnię, degustowali kilka gatunków serów produkowanych w tym gospodarstwie i przygotowali kulki serowe w zalewie olejowej z ziołami, które zabrali do domu. Była również możliwość bliższego kontaktu ze zwierzętami mieszkającymi w tym gospodarstwie . Można było pogłaskać, nakarmić kozy i nauczyć się je doić. Państwo Pazdrowscy rozwijają swoje gospodarstwo w kierunku samowystarczalnego organizmu, w którym harmonijnie łączą hodowlę zwierząt, uprawę ziemi i produkcję żywności. Gospodarstwo Rolne „Borowiecka Łąka” brało udział w wielu konkursach odnosząc liczne sukcesy. W 2011 r. i 2012 r. otrzymało I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w 2011 r. i 2013 r. na I i III Ogólnopolskim Festiwalu „Czas dobrego sera” w Lidzbarku Warmińskim zdobyło I miejsce za sery świeże i dojrzewające.

( Fotoreportaż z gospodarstwa „Borowiecka Łąka”)

  • borowiecka-laka
  • borowiecka-laka_02
  • borowiecka-laka_03
  • borowiecka-laka_04
  • borowiecka-laka_05
  • borowiecka-laka_06
  • borowiecka-laka_07
  • borowiecka-laka_08
  • borowiecka-laka_09
  • borowiecka-laka_10
  • borowiecka-laka_11
  • borowiecka-laka_12
  • borowiecka-laka_13
  • borowiecka-laka_14
  • borowiecka-laka_15
  • borowiecka-laka_16
  • borowiecka-laka_17
  • borowiecka-laka_18
  • borowiecka-laka_19
  • borowiecka-laka_20
  • borowiecka-laka_21
  • borowiecka-laka_22

 

Po południu pojechaliśmy do Lip w gminie Kłodawa do Gospodarstwa Agroturystycznego Haliny Paczyńskiej „Leśne Zacisze”. Właścicielka przeprowadziła warsztaty „Ekologia w domu i zagrodzie”. Już w drodze do gospodarstwa wzięliśmy udział w edukacji przyrodniczej polegającej na rozpoznawaniu drzew i roślin leśnych oraz poznaniu rzadkich gatunków ptaków (orzeł bielik, czarny bocian) i innych zwierząt żyjących na tym terenie. Gospodarstwo jest otoczone lasami i dzięki temu panuje w nim specyficzny klimat przyjazny dla ludzi, zwierząt i roślin. Znajduje się tu ogród ziołowy, oczko wodne z rybami, ciekawe okazy roślin oraz kurki zielononóżki i indyki. Gospodarze żyją zgodnie z naturą i szanują przyrodę. Posiadają własne ujęcie wody, przydomową oczyszczalnię ścieków i baterie słoneczne. Skosztowaliśmy chleb własnego wypieku z masłem, orzeźwiający napój miodowo-miętowy, a na deser kulki z płatków owsianych, prażonego słonecznika i dyni, sezamu, siemienia lnianego, orzechów, rodzynków, żurawiny oraz miodu i masła przygotowanych przez panią Halinę.

(Fotoreportaż z Gospodarstwa Agroturystycznego „Leśne Zacisze”)

  • lesne-zacisze
  • lesne-zacisze_02
  • lesne-zacisze_03
  • lesne-zacisze_04
  • lesne-zacisze_05
  • lesne-zacisze_06
  • lesne-zacisze_07
  • lesne-zacisze_08
  • lesne-zacisze_09
  • lesne-zacisze_10
  • lesne-zacisze_11
  • lesne-zacisze_12
  • lesne-zacisze_13
  • lesne-zacisze_14
  • lesne-zacisze_15
  • lesne-zacisze_16
  • lesne-zacisze_17
  • lesne-zacisze_18
  • lesne-zacisze_19

 

12 czerwca uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych „Mączne pyszności” w Gospodarstwie Rolno-Agroturystycznym Grażyny Dereń w Lubiechni Wielkiej. Właścicielka jest liderką w województwie lubuskim w rejestrowaniu produktów na ministerialna Listę Produktów Tradycyjnych. Umieściła na niej już pięć produktów: chleb domowy na zakwasie, tradycyjny schab słubicki, pierogi z kaszą gryczaną i serem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi oraz nalewka z owoców derenia. Pani Grażyna przygotowuje kolejne produkty do rejestracji. W profesjonalnie wyposażonej kuchni pod fachowym okiem gospodyni wyrabialiśmy ciasto i lepiliśmy pierogi z kaszą gryczaną i serem – „Hryczaki”. Na koniec degustowaliśmy przygotowane własnoręcznie pierogi oraz inne produkty tradycyjne, z których słynie „Dereniówka”. Pani Grażyna chętnie podzieliła się swoim doświadczeniem i udzielała cennych wskazówek w zakresie funkcjonowania zagrody edukacyjnej.

(Fotoreportaż z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego” Grażyny Dereń)

  • dereniowka
  • dereniowka_02
  • dereniowka_03
  • dereniowka_04
  • dereniowka_05
  • dereniowka_06
  • dereniowka_07
  • dereniowka_08
  • dereniowka_09
  • dereniowka_10
  • dereniowka_11
  • dereniowka_12
  • dereniowka_13
  • dereniowka_14
  • dereniowka_15
  • dereniowka_16
  • dereniowka_17
  • dereniowka_18
  • dereniowka_19
  • dereniowka_20
  • dereniowka_21

 

Mamy nadzieję, że dzięki warsztatom liczba gospodarstw edukacyjnych w Lubuskiem wzrośnie, ponieważ kilku uczestników wyraziło chęć zajęcia się tą działalnością.